Sport i stil

Sedite dugo za kompjuterom?

woman-sitting-desk-fb

Osecaj ukočenosti prouzrokuje bol u glavi, vratu i ledjima? Odvojte za sebe 3-5 min nakon par sati provedenih sedeći i osećaćete se kao posle masaže. Verovatno vas osećaj napetosti i ukočenosti dočeka svaki puta kad ustanete od svog radnog stola? Uzrok tome leži u činjenici da ste više sati bili u istom statičnom položaju i niste pomerali ništa vise od prsiju šake i mišića očne duplje.

Uz sve pomenuto taj položaj je bio neprirodan i nepravilan za zdravu statiku našeg lokomotornog aparata (isturena brada, koja za sobom povlači u nepravilan položaj vrat i kičmeni stub, kao i ramena koja su pomerena napred i nadole).

I dok vam je pažnja zaokupljena radom za računarom, neslutite kakvi se negativi procesi po vašu muskulaturu i koštani sistem odvijaju.

Svakodnevnim, višegodišnjim, pa čak i decenijskim ponavljanjem ovih negativnih navika, stvaraju se uslovi za ispoljavanje kako estetckih tako i funkcionalnih problema. Kod esteckih problema (koji su istovremeno i funcionalni) najuočljiviji je položaj isturenih vratnih prsljenova, koji kad počnu da okoštavaju formiraju manji brežuljak na prelazu izmedju vrata i ledja. Od funkionalnih problema koji se najčesće manifestuje je glavobolja.

Zato uložite svojih 3-5min. u vežbanje, svaki put kad završite sa radom (a moze i u toku pauze), i uštedite mnogo vremena koje ljudi gube kasnije u bolničkim čekaonicama. Uštedećete novac koji pacijenti sa ovim posledicama daju na lekare i lekove i što je najvažnije sačuvaćete vaše zdravlje, vitalnost i osmeh nalicu. Isplati se zar ne?

Kompleks vežbi koji vam preporucujemo:

1. Kontolisano podići bradu gore i unazad. Položaj zadržati 20sek. uz relaksirano disanje na nos.

2.Kontrolisanim pokretom izvršiti doziran pritisak na bočni deo glave. Zadržati položaj 20sek. uz relaksirano disanje na nos. Isto ponoviti i u drugu stranu.

3.Izvršiti doziran pritisaka na teme glave. Položaj zadržati 20sek. uz relaksirano disanje na nos.

 

4.Iz položaja kao na slici 3. vršimo udah na nos uz istovremeno opružanje ruku na gore. Kada dostignemo maksimalnu tačku rastezanja zadržimo položaj 2sek. bez disanja i nakon tog  intervala uz izdah spuštamo šake na teme. Ovu vežbu ponoviti 10x

image008

5.Uz izdah na nos, zauzeti prikazan položaj. Ostati u ovom položaju 20sek. (disati relaksirano kroz nos), a zatim uz udah i izdah izvršiti promenu strane. Ovu vežbu ponoviti po 5x na svaku stranu.

image012

6. Zauzeti položaj prikazan na slici 6. i uz relaksirano disanje na nos zadržati položaj 30sek. Zatim to isto uraditi i sa drugom nogom.

image014

7.Uz izdah na nos izvršiti savijanje napred i na dole. sl.7. Prikazan položaj zadržati 30 sek. uz relaksirano disanje na nos. Isto uraditi i sa drugom nogom.

image016

8. Rotirati trup u stranu i pogled usmeriti nazad i na gore. Uz relaksirano disanje na nos zadržati se u ovom položaju 20sek.,a zatim promeniti stranu.

9. Uz  potpunu mentalnu relaksaciju  zauzmite  prikazan položaj. Uz opustajuće disanje na nos,osetite kako gravitacija radi u vašu korist, opušta i rasteže napetu muskulaturu ledja. Položaj zadržati 30-60 sek.

image020

10. Osetite kako vamse celo telo budi (sugerišite to sebi), krv i sveža energija struje kroz vaše misiće i napušta ih osećaj ukočenosti i tromosti. Ponovite ovu vežbu 5x. Raditi je u ritmu 4sek. udah, 4sek. izdah.

image024 image024

Miloš Legen

lični trener Athletic’s Gym

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.