Kafanski kutak i kafenisanje

Naša Stvar je samo Naša Stvar

nasa stvar1

Da li se sećate svog prvog odlaska u kafanu?

Iako sam imao samo četiri godine savršeno se sećam svog prvog odlaska u kafanu. To je bio neki maj mesec, 1985-te godine kad me je otac odveo prvo u kafanu Domovina (koja više ne postoji) pa u istom tom danu u komšiluk, u kafanu Orašac (koja I dan danas radi i vredno uslužuje nas lokalce). Razgovori između meni tada nepoznatih ljudi, točenje piva, bučnih rasprava, smeha, zagrljaja, špricera, pihtija, krvavica, ćevapa…Sve mi je bilo slatko i u tom momentu, kafana mi je bila sve. Toliko puta sam se kasnije ćaći u kafani priključivao (bolji je termin uvaljivao) kako bi mu pravio društvo sa njegovim drugarima da je to neminovno postalo deo mog mentalnog sklopa koji negujem i danas. Kafanska pravila koja sam tada naučio ostala su trajno usađena i vrlo rado ih se pridržavam.

Šta je kafana?

Najbolju definiciju kafane je dao ko drugi nego legendarni boem, Momo Kapor:

”Ono što je u antičkoj Grčkoj bio trg, osunčani javni prostor gde se izlazi, sreće, odvija društveni život, drže govori, sklapaju zavere i vrše prevrati, gde se pronalaze ljubavnici, stvara umetnost i govore stihovi, to je za Srbe, zbog klime u kojoj žive, kafana – mesto gde se ljudi sreću i gde se događa mnogo važnih stvari u našim životima.”

Kafana je jednostavno deo našeg bića, tradicije i kulture. Vremenom kako smo postali tranziciona ekonomija, kafana i njen smisao je počeo da se menja, a pravi boemi da gube mesto za pisanje istorije i kićenje muzike koja dušu hrani. Dosta toga se urotilo protiv kafane. To je trajalo neko vreme ali posle kiše uvek dolazi Sunce. Kiša je stala, a Sunce se probija kroz oblake.

Poslušajte ovu pesmu i posebno njene reči…

Pesma Naša stvar u kojoj 96 muzičara, 12 orkestara, 12 veličanstvenih iz 11 gradova

 1. Bend „Magija” iz Apatina
 2. Frulaš Stefan Radovanović iz Bora
 3. Bend „Peti kec” iz Kikinde
 4. Orkestar Andrije Jovanovića-Kute iz Kruševca
 5. Gudački kvartet „Allegro” iz Niša
 6. Orkestar Željka Jovkovića iz Požege
 7. Bend „Miami” iz Raške
 8. Bend „Starim putem” iz Uba
 9. Orkestar Jovice Ajdarevića iz Vranja
 10. Tamburaški orkestar “Romansa” iz Novog Sada
 11. “Incognito” band iz Beograda
 12. “Još ovu noć” iz Novog Sada

pokreće nešto što je davno zaboravljeno. Krupnim koracima vraća kafanu na mesto koje joj pripada. Smisao da kafana nije mesto za tuče i opijanja već da je to mesto gde se okupljamo sa prijateljima, poznanicima, gde slavimo, praznujemo, cepamo košulje, delimo meze, nazdravljamo, radujemo se, tugujemo i delimo svoj svet sa strancima koji nam u tom momentu postaju najbliža i najdraža rodbina celom na svetu.

nasa stvar 2

Najveća vrednost pesme pored vraćanja kulta kafane je što je to pesma koja će da traje i da se iznova i iznova izvodi na raznim mestima, uveličavajući trenutke koji su za nas ceo svet. Da li je to rođenje deteta, da li je to venčanje našeg bližnjega ili s druge strane veče sa prijateljima, pesma će i dalje da svira i da nas podseća odakle smo krenuli i šta su nam koreni. Ako Englezi poštuju svoju tradiciju, red je da i mi poštujemo svoju. Kafana je Naša i samo Naša Stvar i nikome je nećemo dati.

Pesmu možete preuzeti u više formata na linku
www.nasastvar-jelenpivo.rs

Objavljivanje ovog teksta podržala je Apatinska pivara

Marko Burazor

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.