Hrana za glavu

ODOZGO SE BOLJE VIDI

indexpera golub

Čitanje i učenje može biti zabavno, kaže Pera Sivorepi. Obišao sam celu planetu i odlučio da sve što sam naučio podelim sa prijateljima širom sveta.

Koliko ste puta poželeli da imate krila? Koliko ste puta zamišljali da obilazite najneverovatnija mesta na planeti? Koliko ste maštali i zamišljali kako izgleda Kineski zid, Ajfelova kula ili krivi toranj u Pizi, koja je najviša grajevina na zemlji….. E tome je sada kraj. Zahvaljujući Peri Sivorepom dobili ste krila i ne morate više da zamišljate kako izgledaju najlepše svetske gradjevine. On vas na svojim krilima vodi na put. „Arhitektura iz ugla jednog goluba“ je plan planete. A ko je Pera Sivorepi otkriva nam njegova prijateljica iz Srbije Jelena Ćetković urednica dečojih izdanja u izdavačkoj kući Data Status.

Ko je Pera Sivorepi?

Pera Sivorepi potpisuje knjigu „Arhitektura iz ugla jednog goluba“. On je član golubijeg veća staraca koga su njegove kolege delegirale da krene na put oko sveta sa ciljem da popravi sve gore odnose između naše dve vrste. Perin zadatak je da ljudima prenese jednu veliku istinu – golubovi nisu štetočine koje prljaju najlepše građevine, oni im se zapravo iskreno dive! I što je još važnije, mnogo znaju o njima i spremni su to znanje da podele sa nama. Inače, iza pseudonima Pera Sivorepi stoje nagrađivana britanska dečja autorka Stela Garni (Stella Gurney) i urednički tim najčuvenije svetske izdavačke kuće iz oblasti umetnosti i arhitekture, Phaidon. U izdanju na srpskom jeziku Peri je pomogao i stručni konsultantski tim Data Statusa na čijem je čelu bila arhitekta Tanja Anić, saradnica profesora Mihajla Mitrovića, koji je, takođe, svojim savetima i sam izuzetno doprineo da prevod knjige bude na zaista visokom nivou što je izuzetna čast za nas.

Koje je sve gradjevine obišao Pera?

Na svom uzbudljivom putu Pera je obišao 40 najzačajnijih građevina – i one iz antičkih vremena koje i danas odolevaju zubu vremena poput egipatskih priamida, ili rimskog Kooseuma, preko Kineskog zida, Tadž Mahala, pa do poznatih zdanja modernog doba – Ajfelove kule i centra Pompidu u Parizu, koncertne dvorane Volt Dizni u Los Anđelesu, najznačajnijih mostova, najviših građevina sveta uključujući i one koje su sagrađene u 21. veku poput Burdž kalife u Dubaiju, Svetskog trgovinskog centra u Šangaju ili Staklene krhotine u Londonu. Pera obilazi i avangardne kuće i svetilišta poput Lojd Rajtove kuće na vodopadu i Korbizijeove Crkve uzvišene Bogoridice u Ronšamu. I za svaku od građevina, golubija vrsta ima svoje ime pod kojim je prepoznaju u golubijem svetu. Čuli ste sigurno za crkvu Sagrada familija u Barseloni. Ona se u golubijem svetu zove Šuma snova, venecijanska crkva San Đorđo Mađore je među golubovima poznata kao Plutajuća dekoracija, dok je Velika ptica golubiji alijas za glavni grad Brazila, Braziliju

Ko je Peri pomagao da ove divne gradjevine ilustruje?

Perina pomoćnica je ovu knjigu učinila magičnom. One je Natsko Seki, ilustratorka mlađe generacije poreklom iz Japana koja živi u Londonu. Između ostalih radila je za Hermes, Louis Vuitton i BBC. Ona je poznata po svojim digitalnim kolažima koji su se ispostavili kao idealni za prikazivanje tema vezanih za arhitekturu. Smatramo da je veoma važno da dok roditelj čita dete ima sjajnu ilustraciju koja će mu dočarati to što čuje. Testirali smo knjigu na jako mnogo dece i ona su zaista s oduševljenjem uočavala detalje na građevinam i u ambijentima, automobile, ljude, kamile, ptice… Predivne savremene ilustracije za svaku građevinu su rađenje na osnovu najnovijih fotografija kako bi bili prikazani svi važni i aktuelni detalji. Pera, naravno, leti  tako da ilustracije odražavaju sve prednosti posmatranja iz ptičije perspektive.

Kome je namenjena ova knjiga?

 „Arhitektura iz ugla jednog goluba“ je pre svega dečja knjiga, ali smo sigurni da će u njoj uživati i roditelji. Uzrast je relativna stvar i pokazalo se da je ova knjiga, zahvaljujući bogatim i izuzetno atraktivnim ilustracijama punim detalja i inteligentnom, duhovotom tekstu, podjednako zanimljiva svim generacijama. Čak i roditeljima i bakama i dekama jer pored jakog vizuelnog pečata koji je primeren kulturi i načinu života u 21. veku i prepoznatljivog obrazovnog cilja, knjiga ima jednu romantičnu putopisnu notu koja donosi uzbudljive priče o veličanstvenim dostignućima civilizacije širom sveta. Svaka generacija je imala svoje omiljene knjige i enciklopedije kojima se iznova vraćala, čak i mnogo godina nakon što ih je prerasla. Nažalost, zbog svega što nam se dešavalo, na to smo pomalo zaboravili. Sigurni smo da će se sa „Arhitekturom iz ugla jednog goluba“  to doživotno prijateljstvo sa omiljenom knjigom ponovo razviti.

Knjiga „Arhitektura iz ugla jednog goluba“ je i nagradjena u Srbiji. O kojoj nagradi je reč?

Knjiga je u Srbiji objavljena pre samo tri meseca, a već u januaru je Data Status dobio priznanje za doprinos obrazovno-inovativnoj praksi za „Arhitekturu iz ugla jednog goluba“. Ovu nagradu dodelio nam je stručni žiri festivala knjige iz oblasti humanistike, kulture, umetnosti „Pazi šta čitaš“, koji je održan u Beogradu pod pokriviteljstvom gradskog sekretarijata za kulturu.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.