Hrana za glavu

Otvorena međunarodna izložba “Homo Interior”

Povodom obeležavanja Dana italijanske savremene umetnosti u Srbiji, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu . Beogradskoj publici predstavili su se umetnici Nikola Samori iz Italije, Radenko Milak iz Bosne i Hercegovine i Dragan Zdravković iz Srbije. Kustoskinja izložbe je Ksenija Samardžija. Na otvaranju su prisustvovali brojni gosti iz diplomatskog i kulturnog života grada, kao i ambasador Republike Italije, Karlo Lo Kašo. Izložba će trajati do 30. novembra. Ulaz je slobodan.

Ove godine Dani italijanske savremene umetnosti održavaju se po prvi put širom sveta, u organizaciji Asocijacije italijanskih muzeja savremene umetnosti (AMACI) i Ministarstva kulture Italije (MIBACT) u cilju promocije novijeg italijanskog umetničkog nasleđa. U samoj Italiji manifestacija se uspešno održava već 14 godina.

Nikola Samori (Nicola Samori), u svojim slikama i skulpturama polazi od italijanskog slikarskog nasleđa. Proces započinje građenjem, stvaranjem ličnosti koju naknadnim intervencijama dovodi do destabilizacije. Radenko Milak, u svojim svedočenjima i hronologijama, zadržava monohromatsku perspektivu događaja. Crno-belim radovima, arhivira dešavanja i situacije.

Iz pozicija različitih sagledavanja od introvertnog ka ekstrovertnom, u među-prostoru između Samorija i Milaka, nalazi se tematika Dragana Zdravkovića. Nakon izložbi “Stanje hibernacije” (MSU) i “Enklavija” (Venecijansko bijenale, 2017), Zdravković nastavlja u čistom slikarskom maniru da gradi prostorne senzacije – ovoga puta uvodi triptih, kao oltarski narativ u koji učitava mistične predele. Iako bez ljudi, prostori ne deluju napušteno. Stvaraju utisak privremenog staništa – mesta zapitanosti, razrešenja, mesta na kojima se traže odgovori, u kome se miruje i povremeno nalazi utočište.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.