Hrana za glavu

Luiđi Di Saro. Teatar u formi fotografije

Povodom obeležavanja „Dana savremene umetnosti” Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja izložbu “Luiđi Di Saro. Teatar u formi fotografije” posvećenu Luiđiju Di Saru, umetniku koji je stvarao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, u periodu koji je danas pod budnim okom kritike zbog inovacija koje su tada uvedene u savremenu umetnost. Izložba se organizuje povodom četrdesetogodišnjice od smrti umetnika u saradnji sa Centrom za dokumentaciju iz oblasti istraživanja u savremenoj umetnosti Luiđi Di Saro, a priredio ju je prof. Lorenco Mango sa Univerziteta u Napulju “L’Orientale”. Svečano otvaranje izložbe u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu zakazano je za 3. oktobar 2019. u 18.30 časova, a izložba će biti otvorena za posetioce do 22. oktobra.

Otvaranju će prisustvovati Alesandra Ati di Saro iz Centra Di Saro, a otvaranju će prethoditi prezentacija knjige “Te noći u Rimu” novinarke i spisateljice Karle Kukjarelisa početkom u 17.30 časova. Reč je o biografiji prerano preminulog umetnika koji je 1979. u 37. godini ubijen u fatalnom nesporazumu u napetoj klimi teških godina.

Ovaj projekat, čiju ideju je lansirao sam Di Saro označivši na jednom crtežu olovkom odredišta na globusu “Rim, Njujork, Tokio i… ko zna gde još”, promovisan je i realizovan u brojnim gradovima u inostranstvu a nakon Beograda uslediće druge izložbe u svetu.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu i ove godine učestvuje u obeležavanju “Dana savremene umetnosti”, inicijativi za promociju sveta savremene umetnosti koju organizuje Asocijacija italijanskih muzeja savremene umetnosti (AMACI) a koordinira Generalna direkcija za savremenu umetnost i arhitekturu i urbane periferije Ministarstva kulture Italije (MiBAC). Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodnoj saradnji koja je pokrenuta tokom prethodnih izdanja, i ambasade, konzulati i Italijanski instituti za kulturu u inostranstvu organizuju događaje u cilju valorizacije savremene italijanske umetnosti i kulture.

Više informacija o umetniku: http://www.centroluigidisarro.it/

https://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/sr/gli_eventi/calendario/2019/10/mostra-luigi-di-sarro-teatro-in.html

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.