Putovanja

Zove nas Rajac!

Rajac 4

Taman kad pomisliš da ti je dosta užarenog letnjeg asfalta, a nedelja idealan dan za beg u neke nove daljine, sasvim spontano dogovaramo se i krećemo u mali raj na zemlji. Zove nas Rajac!

Krećemo oko 12h i  uz prijatno ćaskanje stižemo do Ljiga, a zatim poznato skretanje preko mosta i viiii….kreću vijugave krivine putem koji se nastavlja kroz prelepe  seoske predele i netaknutu gustu šumu. Uživamo u voznji i melodijama sa radija, njišem se veselo u ritmu muzike sve dok me ne uhvati muka pa podižem glavu u stilu Mona Lize i ne mrdam nadajući se da će brzo proći ove krivine dok se njišemo  levo desno u taktu vožnje…

Rajac 1

Oh napokon…stigli smo! Uzimamo naše torbe i krećemo peške do vrh.Crpim energiju prelepe prirode, sva moja radost je kada osetim da život kulja iz svakog drveta, grančice, žbuna…zvuk ptičica i cvrčaka odzvanja kao hor najboljeg orkestra dok se polako penjemo krivudavim puteljkom.

Rajac 2

Očuvani pejzaži, širina horizonta sa mnoštvom livada i proplanaka su samo jedan od elemenata raznovrsnosti koju ova planina poseduje. Visoke šume, uglavnom četinari, čine posebnu vrednost. Preovladuju šume bukve, hrasta, breze, jasena, cera, a u najvišoj zoni se nalaze četinari sa jelom i borom kao glavnim predstavnicima. Bogate i raznovrsne šume i proplanci ispresecani su čistim potocima i rečicama.

Rajac 3

Ističu se površine sa sočnom planinskom travom. Upravo bogatstvo livadskih površina i čini osnovu održavanja već tradicionalne turističke manifestacije pod nazivom “Kosidba na Rajcu”. Ove godine se manifestacija održava od 15.07 do 17.07.2016. sa veoma zanimljivim programom.

Rajac 4

Dok se polako penjemo primećujemo veliki broj lekovitih biljaka koji raste na ovim predelima pa se dogovaramo da u povratku naberemo malo Kantariona. Stižemo na vrh skoro istovremeno sa srcem u grlu i osmehom na usnama.

Rajac 5

Neko je upijao lepotu očima dok je blagi povetarac nežno pirkao dok sam ja pokušavala fotoaparatom da zabeležim čarobni trenutak . A onda je usledio pravi mali fotosešn.Umorni od prethodnog hodanja nađosmo se na klupicama uživajući u sendvičima i slatkišima. Ovde vreme kao da je stalo.Nismo ni primetili kad je sunce u kasnom popodnevu prosipalo purpurno rumenilo po razlivenim obroncima Rajca.

Dok smo opterećeni svakodnevnim obavezama, problemima i trujemo sebe ogovaranjima, kukanjima,osudama i gledanjem raznih tv show-ova, ne primećujemo koliko propuštamo divan osećaj opuštenosti i slobode i bolujemo od hroničnog nedostatka prirode i pravih vrednosti.

Do sledećeg putopisa…

Bojana Ivanović

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.