Kafanski kutak i kafenisanje

Da li ste znali..?

3V6p8

Da li ste znali?

Ime kafa

Neki smatraju da naziv kafa potiče od prapostojbine kafe, etiopske pokrajine – Kaffe. Drugi, pak misle da to nije tačno, jer se ta biljka u Etiopiji naziva “bun“. Ovi drugi kažu da ime potiče od arapske imenice “qahwe” – čime se imenuje svako piće, biljni napitak, pa čak i vino. Arapska imenica “qahwa” izgovara se kao “kafa”, a s vremenom je postala identifikacija samo za napitak od biljke “bun“.

 

Kafane

Krajem 16-og veka smatra se da je bilo bar 500 kafedžinica samo u Istanbulu. Prve kaHvane  u Evropi otvorili su imigranti iz Azije oko 1650. godine.

 

Poznati

Onore-de-Balzak

Onore De Balzak, francuski književnik, kafu je smatrao vrstom inspiracije i konzumirao je i do 60 šoljica dnevno.

Francuski diplomata, Charles Maurice de Talleyrand, rekao je da je: “kafa dobra kada je crna kao đavo, vrela kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav”.

Volter

Volter, koji je dnevno ispijao i po 50 kafa, opomenut je da ne preteruje jer je navodno kafa otrov. On bi onda prešao na sledeću šoljicu i rekao da, u njegovom slučaju, kafa deluje vrlo sporo. 


Hemijski sastav

Glavni sastojak kafe – kofein pronašao je nemacki hemičar, Runge, kojem je Gete poklonio nekoliko zrna kafe. U svojoj laboratoriji, Runge je u kafi pronašao bezbojne kristale kofeina. Svako zrno kafe sadrži kofein, hlorogenske kiseline, glikozide, polisaharide, lipide, trigonelin, aminokiseline, proteine i minerale (kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i sumpor).

solja za kafu u zemunu

Branchester Snovolovac

Blog autora

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.