Kafanski kutak i kafenisanje

Karađorđev Vajat

0281

Koliko imate mesta za koja jedva čekate da nađete vremena da odete tamo? Ja lično ih imam nekoliko. Među tih nekoliko je defintivno Karađorđev Vajat koji se nalazi u Orašcu (kod Aranđelovca).

Da neko može da se navuče na: mesto, ambijent, domaćina Dragančeta koji drži to mesto, na babin lebac, muziku, na sve što dolazi ispod sača, na kokoške, patke, guske koje šetaju po avliji. Verujte može. Iskreno prvi put me je tamo vodila kuma Tanja sa njenim mužem. Kaže ona meni : ‚‚Kume idemo na jagu ili jarence ispod sača na jedno posebno mesto”. Hvala Bogu pa ja tako nešto ne odbijam. Posle nekih sat vremena vožnje od Beograda, dođosmo mi do Orašca gde nas sačeka gazda Karađorđevog vajata kojeg naravno moj kum(a) veoma dobro poznaje. Sa pozitivnim ljudima je lako naći zajednički jezik, što smo mi uspeli u svega nekoliko minuta.

003

A onda je došla hrana i domaće belo vino. Dok ovo pišem ide mi voda na usta uff, nije lako pisati ovaj članak. Naravno pre sača, morali smo da naručimo čorbicu jer bez nečeg na ‚‚kašiku” ništa. Posle čorbice dolazi njeno veličanstvo jaretina ispod sača koja se jednostavno topi u ustima (sipa se kašikom i nema kostiju). Ako ste mislili da je to vrhunac verujte nije. Ko nije probao babin hleb, taj ne zna šta je propustio u životu. Jelo treba nečim i zaliti, a tu je domaće belo vino, koje samo doliva ulje na vatru na nepca koja su još sa jaerencetom osetila neopisivu sreću.
016

To je bilo pre neke dve godine, evo od tad do sad sam bio nekih 8 ili 9 puta i razmišljam trenutno kad ću da odem ponovo. Nadam se uskoro!!

015

Ako neko želi da ode ovo su vam kontakti raja na zemlji

030

Adresa 34308 Orašac
Fiskni 034 6709 501
Mobilni 064 165 27 25
email karadjordjevvajatorasac@gmail.com
http://www.karadjordjevvajat.com
Marko Burazor
Merak online

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.