Kafanski kutak i kafenisanje

To nije ”samo” restoran, to je ENSO

enso

Kad bi znali da napuštate grad i zemlju i da želite da jedete još jednom fenomenalno da vam ostane ukus u ustima dok putujete, koji bi restoran to bio?

Ovaj članak je posvećen jednom takvom mestu. Svi koji me bolje poznaju, znaju da sticajem poslovnih okolnosti dosta posećujem restorane i da ponekad napišem i po koju recenziju. Ređe ih pišem jer stvarno je potrebno da me neki restoran bukvalno raspameti i ostavi toliko snažan utisak koji će uticati da me koncentracija drži dovoljno dugo kako bih napisao to neko slovo o tom restoranu. Jedan od principa kojeg se striktno držim je da ne širim negativnu energiju i ocrnim neki restoran, već da istaknem one restorane koje bi preporučio prijateljima, kad me pitaju gde da idu na ručak ili večeru. Samim tim što su samo pojedini restorani na Merak online, to ih izdvaja od mnogih restorana koji su dobri ili ok, ali po mom mišljenju ovi se izdvajaju po nečemu što ne možete da doživite bilo gde. Kredibilitet  shvatam veoma ozbiljno jer vaša preporuka je vaša reč.

Moj kriterijum nije toliko tip restorana (kineski, tradicionalni, italijanski…), koliko sveobuhvatni kvalitet koji kao gost doživim. Šta podrazumevam pod kvalitetom? Kvalitet je više generički termin i mnogi će tvrditi da poseduju kvalitet. Tri osnovna faktora po meni koji determinišu kvalitet su:

1.USLUGA, 2.HRANA, 3.AMBIJENT

Photo_Aleksandar_Dmitrovic_0005

Sva tri faktora moraju da budu sa najvišim ocenama, da bih smatrao neko mesto kvalitetnim  i što je još važnije što bi me podstaklo da odem ponovo sa prijateljima. Iz naslova ste naslutili o kom se restoranu radi, a ja ću ponoviti jasno i glasno, ENSO (termin enso, predstavlja jednim potezom, rukom nacrtan krug i označava trenutak kada je um slobodan i dozvoljava telu da nesputano stvara. On simbolizuje apsolutnu harmoniju, snagu, minimalizam u izrazu i eleganciju.)

logo enso

ENSO spada u kategoriju fine dining restorana koji nude najviši kvalitet od jela do usluge. Pa da krenemo po stavkama.

1.USLUGA

usluga

Lično meni najvažniji aspekt. Ukoliko usluga ne valja, sve ostalo može da bude savršeno al’ džaba. Ako čekate predugo vaše jelo, piće? Ako nema koga da vas usluži? Ako se niko ne interesuje za vas? Da li ćete otići ponovo u taj restoran? Verujem da nećete. E sad zamislite situaciju, da sve navedeno vam se i desi, ali suprotno. Da ne čekate predugo jelo, da vas uslužuju i interesuju se za vas, da su predusretljivi, da jednostavno brinu o vama. To je ENSO.

usluga 2

2.HRANA

Jagnjetina ©vemicphoto

Jagnjetina ©vemicphoto

Hrana koju oni služe je nešto što možda malo restorana ima, u svetu. Ono po čemu su sigurno jedinstveni je da su sva jela prvi put napravljena u restoranu ENSO. Da bi bili inovativni morate da budete jedinstveni, da bi bili jedinstveni morate da rizikujete i uspete. Kuvari Uroš Ivošević, Nedeljko Jerković,  (morao sam da uradim domaći i saznam njihova imena da bi ovaj članak stvarno bio kompletan) su svoje veštine na najbolji način iskoristili da jedinstveno stvarno bude jedinstveno. To je ENSO

3.AMBIJENT

ambijent

Priznajem bila su mi malo drugačija očekivanja pre nego što sam došao u restoran. Očekivao sam hladan restoran sa modernim stilom koji je suviše moderan. Kad ono, moja očekivanja su brzo pala u vodu, jer ambijent je stvarno prijatan i odiše nekom pozitivnom energijom. Šta mislite, zašto je tako? Zato što ljudi koji vode restoran su uneli ljubav i pokazali da im je stalo, da svaki detalj bude na svom mestu i što nisu zaboravili kako treba da se oseća osoba koja dođe u restoran. Slike govore više od reči. Ambijent čine ljudi. To je ENSO.

letnja bašta

Po čemu su još drugačiji od drugih?

Na koliko mesta ćete imati ovakav jelovnik?

Enso (2)

Kontakt i gde se nalazi ENSO?

mapa

Mitropolita Petra 8. Beograd
tel: +381 63 594924
enso.rs
www.facebook.com/ensorestoran

Suma sumarum

Od četvrte godine idem po restoranima (tako otac vaspita dete koje se ni malo ne buni) i stvarno sam imao prilike da probam raznih  kvalitetnih, nekvalitetnih kuhinja, dobrih, očajnih usluga, mesta koje zablistaju pa uvenu kako gazde vide da im ide, pa onda počnu da snižavaju kvalitet svega. ENSO nije jedan od takvih restorana. Teško moje reči mogu da opišu ono što su moja čula doživela. Dajte mu šansu, verujem da će vam se vratiti na najbolji mogući način, jer to je ENSO.

Marko Burazor

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.