Putovanja

Manastir Studenica – foto priča

Manastir je izgradjen u dolini reke Studenice, na brdima planine Radočelo. Nalazi se na oko 40 km od Raške, na oko 60 km od Kraljeva. Od Niša je udaljenost oko 170 km, a od Beograda oko 200 km.

Drugo ime manastira Studenica je Majka svih svetinja, jer je po mnogima je jedan od najlepših srpskih manastira, zbog arhitekture vizantijsko-raške škole, i zbog divnog predela na kome je sagrađen.⁣

Kada govorimo o arhitekturi, to je kombinacija raško-vizantijskog stila i belog mermera.

Studenicu je od 1186. do 1196. godine izgradio Stefan Nemanja, tvorac srpske srednjovekovne države, i posvetio je Uspenju presvete Bogoridice.

Pod starateljstvom njegovog sina Sv. Save, manastir Studenica je postao duhovni, kulturni i medicinski centar srednjovekovne Srbije.

Manastir je poznat po veoma vrednoj kolekciji fresaka koje datiraju još iz 13. veka. Većina fresaka je sačuvana do današnjih dana.

Zanimljivo je, da iako su Studenicu oslikavali Grci, da su ovo prve freske sa natpisima na srpskom jeziku.

Sveti Sava je u Studenici napisao Studenički tipik, koji predstavlja prvi ustav Srpske Pravoslavne crkve. Njime se uređuje organizacija života u monaškoj zajednici Studenice.

Tipik takođe sadrži i žitije Savinog oca, Stefana Nemanje. Posebno važno, Studenačkim tipikom osniva se u Studenici  prva bolnica kod Srba.

Pored drugih dela, sveti Sava je napisao Studenički tipik, prvo književno djelo kod Srba:

Zapovijedam, dakle, svima vama od Gospoda Boga Svedržitelja da ovaj sveti manastir bude slobodan od onih koji tu vladaju i da ni pod kim ne bude, osim pod jednom Sveopevanom Bogorodicom Dobrotvorkom i molitvom prepodobnog oca našeg i ktitora i onim koji u njemu i igumanuje.”

Manastir Studenica je od 1986. Godine pod zaštitom UNESKA.

Miljan Antić

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.