Hrana za glavu

SJAJ VELIKANA ITALIJANSKOG DIZAJNA

LUMIERE05_table_white_room_set1

Međunarodna izložba italijanskog dizajna povodom 90 godina zgrade Ambasade Italije u Beogradu

od 30. maja do 14. juna u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu

Godina 2016, u kojoj će biti održano XXI Trijenale u Milanu pod nazivom “21. vek. Dizajn posle dizajna”, jeste i godina obeležavanja devedesetogodišnjice aktuelnog sedišta Ambasade Italije u Beogradu. Za tu priliku, Italijanski institut za kulturu u Beogradu priređuje izložbu Sjaj velikana italijanskog dizajna koja će biti otvorena  od 30. maja do 14. juna u salonu Instituta.

Izložba se sastoji iz dva dela: sa jedne strane biće predstavljeni originalni crteži iz 1926, realizovani za  konkurs raspisan povodom uređenja enterijera italijanskih ambasada, a sa druge strane lampe italijanskih kompanija, koje već čine deo istorije dizajna i nalaze se u kolekcijama muzeja širom sveta.

Istorija dizajna u Italiji usko je vezana za istoriju umetnosti a dizajneri poseduju veliko umetničko obrazovanje. Uglavnom arhitekte, slikari, svestrane osobe čija interesovanja se često mogu definisatii sloganom “od kašike do nebodera”, oni poetsku materiju pretvaraju u industrijske proizvode.

Posetioci izložbe mogu videti nacrte velikih arhitekata poput Đoa Pontija i Tomaza Bucija koji su realizovani 1926. za konkurs raspisan za enterijer italijanskih ambasada. Pored crteža, biće predstavljene i lampe italijanskih kompanija po projektima najslavnijih dizajnera, koje se odlikuju raznolikošću materijala, elegancijom oblika i funkcionalnošću predmeta, koji tako postaje umetničko delo. Filip Stark, Feručo Lavijani, Karim Rašid, Mikele de Luki, Đankarlo Fasina, Mark Sadler, Rodolfo Dordoni, radili su za najpoznatije italijanske diznajnerske kompanije: Artemide, Diesel, Foscarini, Kartell, Kundalini. Izdvaja se Ticio, stona lampa koju je 1972. za Artemide dizajnirao Ričard Saper, dobitnik nagrade za industrijski dizajn Zlatni kompas za 1979. godinu. Primerci ove lampe nalaze se u Metropolitan muzeju i Muzeju savremene umetnosti (MOMA) u Njujorku. Nju karakteriše nedostatak žica i halogena sijalica, koja se u prošlosti koristila uglavnom u automobilskoj industriji. Ljubitelji umetnosti moći će da vide i dizajn Karima Rašida za kuću Kundalini: Boka, stona lampa od duvanog stakla predstavlja uspešnu kombinaciju vrhunskih materijala i kvaliteta ručne izrade. Zahvaljujući ovim karakteristikama, ne postoje dve identične Boka lampe na svetu.

Organizator izložbe je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa kompanijom Novolux i Fondacijom Sartirana Arte (Fondazione Sartirana Arte). Izložba će biti otvorena od 30. maja do 14. juna 2016. godine, u Italijanskom institutu za kulturu, u ulici Kneza Miloša 56. Ulaz je slobodan.

Više informacija na sajtu http://www.iicbelgrado.esteri.it/IIC_Belgrado/

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.