Hrana za glavu

Koncert italijanske pijanistkinje Alesandre Celeti u Beogradu

Poznata italijanska pijanistkinja i kompozitor, Alesandra Čeleti, održaće koncert u Beogradu, 25. februara u Muzičkoj galeriji Kolarca (Studentski trg br. 5). Ona će izvesti kompozicije čiji su autori Erik Satie i Gurdjieff/De Hartmann, kao i nekoliko dela čiji je ona autor.

Ulaz je slobodan, ali je broj mesta ograničen tako da se prisustvo koncertu može obezbediti prijavljivanjem na sajtu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu https://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/it/.

Koncert se održava u Srbiji kao deo brojnih kulturnih, naučnih i ekonomskih manifestacija povodom obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda.

Čeleti je predstavnica avangarde u klasičnoj muzici, poznata po izvođenjima dela autora među kojima su: Erik Satie, Claude Debussy, Maurice Ravel, Baldassarre Galuppi, Gurdjieff / De Hartmann, John Cage i drugi. Nastupala je širom sveta, u zemljama Evrope, Afrike, Azije i Amerike.  Poznata je i po svom koncertnom performansu širom Italije “Piano piano na putu”, čime je organizovala besplatne putujuće koncerte na pozornici na kamionu. Neobična turneja u kojoj emocije jedne umetnice i njen klavir prelaze hiljade kilometara i gde ona svira na prelepim mestima u skrivenim delovima Italije, postala je deo dokumentarnog filma koji je osvojio i nekoliko nagrada na festivalima.

U Beogradu Alesandra Čeleti će predstaviti i svoj materijal sa albuma koji izlazi na vinilu,  pod nazivom #cellettiblue .

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.