Kulinarske čarolije

Ukusi Italije u Srbiji

Više od 1300 događaja u 110 zemalja sveta obeležilo je III Nedelju italijanske kuhinje u svetu, a brojni događaji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici doneli su ukuse “Mediteranske ishrane” koja je ponovo osvojila građane Srbije od 19. do 25. novembra. Povodom ovog događaja ambasador Italije, Karlo Lo Kašo je istakao: „Cilj događaja nije samo da se uživa u dobroj hrani, već da se ujedine i privreda i kultura i tradicija i da se pokaže šta to mediteransku kuhinju čini najzdravijom na svetu“.

Od 2010. godine, mediteranska ishrana je priznata od strane UNESCO-a kao zaštićeno dobro i uvrštena je u Listu usmene i nematerijalne baštine čovečanstva, a sve više je zastupljena i na trpezama građana Srbije. Za mnoge gurmane sinonim italijanske kuhinje su pasta, pica, sir, vino i naravno maslinovo ulje, ali malo je poznato da je samo u ovoj godini izvoz italijanskog ulja u Srbiju porastao za 71,5% u poređenju sa prethodnom godinom, što ukazuje na promene u navikama i ishrani stanovništva Srbije, koje sve više pokazuje da ceni kvalitetne prehrambene proizvode iz Italije.

Zato je III Nedelja italijanske kuhinje otvorena degustacijom „Ukusi Italije u Srbiji“ na kojoj su predstavljeni proizvod karakteristični za Italiju, a specijalitete večeri pripremao je italijanski kuvar ovenčan Mišelin zvezdom, Eros Piko.

Već sledećeg dana kroz dva veoma posećena seminara predstavljene su brojne zanimljivosti o italijanskim sirevima i maslinovom ulju.  -Kao jedan od dva najveća svetska proizvođača maslinovog ulja, Italija je svojim kvalitetom i jedinstvenošću doprinela da ovaj proizvod postane jedan od simbola popularne „Mediteranske kuhinje“ istakao je Mauro Amelio stručnjak iz Nacionalnog udruženja degustatora maslinovog ulja na seminaru „Italijansko maslinovo ulje – simbol kvaliteta življenja“. -Tajna vrhunskih italijanskih maslinovih ulja jeste tradicija, znanje i stalno ažuriranje i otkrivanje noviteta u tehnologiji“. Njegova istorija je duga 6000 godina i do danas je poznato više od 2000 sorti maslina od kojih se proizvodi maslinovo ulje, objasnio je Amelio i naglasio da se od toga čak 600 nalazi u Italiji. Istog dana održan je i seminar „Sirevi Italije – umetnost i veština“, a Snežana Đuričin, istoričar umetnosti i ekspert za mlečne proizvode je istakla sve zanimljivosti nastanka najpoznatijih italijanskih sireva koji datiraju još od XV veka. Ona je ukazala na razlike između industrijskog i zanatskog sira i naglasila da čak i mala gazdinstva ako žele mogu da dobiju oznaku geografskog porekla za svoje proizvode.

Sve tajne „Hrane u italijanskoj književnosti“ ljubiteljima italijanske kuhinje otkrio je profesor Đan Mario Anselmi, a kroz tematsku večeru „Italijanska kuhinja među oblacima“ predstavljen je i meni prve klase, „Magnifica“, italijanskog nacionalnog avio prevoznika „Alitalia“. Ovom prilikom, ljudi iz privrednog i javnog života na jedno veče postali su šefovi kuhinje i takmičili su se u spremnaju italijanske hrane.

Dašak Italije ušao je u mnoge domove građana Srbije zahvaljujući promotivnoj ponudi italijanskih proizvoda „Italija po vašem ukusu“ u Maxi supermarketima u Srbiji, koja traje do 28. novembra, ali i zahvaljujući dvodnevnom sajmu „Made in Italy in Serbia“ na kome su se predstavili italijanski proizvođača koji tek treba da stignu na srpsko tržište, uz podršku udruženja PortaItalia i Bianco e Rosso. Sajam su otvorili ambasador Italije Karlo Lo Kašo i Anino De Venecia, član Upravnog odbora Komore italijansko-srpskih privrednika. Ovom prilikom održan je i seminar „Teritorija, kvalitet, hrana, zdravlje“ u organizaciji ambasade i ministarstava poljoprivrede Italije i Srbije.

Ljubitelji italijanske gastronomije uživali su u specijalno osmišljenom italijanskom meniju u 26 restorana Beograda, Novog Sada, Niša i Subotice, a za sve one željne ne samo ukusa već i znanja, svoje kulinarsko umeće pokazao je na delu i poznati srpski kuvar Nenad Veljković koji je dva vikenda kuvao italijanske specijalitete u Maksi supermarketu „Alonso“.

Nedelju italijanske kuhinje u Srbiji organizovala je Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom “Piazza Italia”, uz podršku sponzora  Maxi i AgriSer.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.