Kulinarske čarolije

Zatvorena Nedelja italijanske kuhinje

Na kraju ovogodišnje Nedelje italijanske kuhinje Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavio je seminar pod nazivom „Mreže Slow Food od Italije prema Balkanu” o mrežama Terra Madre Balcani i Slow Food-a u Srbiji, koji su predstavili Slow Food principe: „dobro, čisto i ispravno“, koji će u periodu od 1. do 10. decembra obeležiti internacionalnu kampanju “30 godina Slow Food manifesta – naša hrana, naša planeta, naša budućnost”.

Među učesnicima govorila  je Desislava Dimitrova, savetnica Međunarodnog Slow Food–a za Balkan. Bili su prisutni i članovi Slow Food mreže u Srbiji koji su  predstavili specijalne projekte: Dragana Veljović iz Presìdio Slow Food šljivovice Crvena ranka iz Gledića; Ivan Manojlović iz beogradskog kreativnog centra Nova Iskra koji je predstavio evropski projekat FOOD IS CULTURE – F.UTURE; Euđenio Bera iz društvene zadruge – tour operatora ViaggieMiraggi i Mirjana Ostojić iz Convivium Slow Food Dorćol koji u saradnji sa Slow Food Internazionale organizuju putovanja odgovornog turizma duž Dunava; Andrea Galon, direktor firme Kloka Berry. Iznet je podatak da u Srbiju dolazi najviše turista iz Italije, kada je u pitanju ova vrsta turizma.

Veče je otvorio film „Avanture gospodina Hrane i gospođe Vino“ iz 2018. (20’), realizovan po ideji Stefana Belija u režiji Antonija Silvestrea, u kome glavne uloge igraju Kristijan Filanđeri, Marko Falagusta, Alesandro Tersinji i Vinćenco De Mikele. Ovaj kratkometražni film prikazuje dogodovštine grupe Italijana koji upravljaju istoimenim restoranom usidrenom na obali Sene.

Po završetku događaja priređena je degustacija srpskih proizvoda vrednovanih od strane mreže Slow Food Srbija zajedno sa Presìdi Slow Food iz Italije zahvaljujući saradnji sa Kloka Berry, etičkim projektom koji je osmislila grupa italijanskih investitora kako bi oživeli istorijsko selo u Šumadiji putem društvene inkluzije i vrednovanja lokalnih tradicija. Sve je organizovano uz muzičku pratnju pijanistkinje Maše Babić.

Materijal u prilogu.

Fotograf Irena Nuhanović

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.