Zanimljivosti

Čovek koji donosi američki način razmišljanja i praktični pristup poslovanju u Srbiji

 Miodrag Kostic2

U ovom članku imamo sjajnu priliku da razgovaramo sa jednim od osnivača Udruženja Poslovnih Konsultanata Srbije (UPKS) i asesora sertifikacije konsultanata Nacionalne Agencije za Regionalni Razvoj koji je i sam pritom jedan od 10 ljudi u Srbiji koja poseduju CMC (Certified Management Consultant) svetsku licencu stečenu kroz skoro dve decenije konsultantskog iskustva u SAD. Predstavljamo vam gospodina Miodraga Kostića, konsultanta, trenera i vlasnika konsultantske firme Poslovna Znanja (Veza d.o.o)

Hvala Vam što ste odvojili vreme za intervju za ovaj naš medij. Ono što bih Vas prvo pitao je kakvo je iskustvo živeti i raditi u SAD?

Živeći i radeći u SAD jako se brzo uči. Tržište je veoma dinamićno i zahteva visoku konkurentnost, ažurnost i fokus. Po dolasku u Ameriku 1986 spoznao sam da svaki poslovni čovek sebi postavlja sledeće pitanje: „Da li u ovom trenutku postoji nešto drugo, neka druga poslovna aktivnost kojom mogu da se bavim, a koja bi bila isplativija ili profitabilnija od onog čime se sad bavim“.

Jedan ste od svega 10 000 CMC (Certified Management Consultant) na svetu? Koliko je težak put da bi se došlo do te najviše svetske licence u svetu biznisa?

Nema nas baš 10 000, verovatno par hiljada manje ili više, jer se broj stalno menja. Ovo je sertifikat koji sertifikuje praktično znanje i iskustvo i mora se obnavljati svake 3 godine. Za razliku od akademske titule koju dobijete doživotno, makar posle toga ništa sem žute štampe ne pročitali, CMC zahteva kontinuirano unapređenje i garantuje da ste i dalje aktivni konsultant.

Osnivač ste konsultanske firme Poslovna Znanja (Veza d.o.o) i već više od jedne decenije držite treninge prodaje i poslovne edukacije (uz konsalting) najvećim kompanijama u regionu jugći u Joistočne Evrope, koja su vaša iskustva sa ovih naših tržišta?

Ispočetka je bilo jako teško jer 2002 godine ako bi pitao vlasnike ili direktore bilo koje domaće firme: Da li imate konkurenciju?, odgovor je bio ili NE ili DA ali nam ne smeta. Danas je drugačije, svi imaju konkurenciju, ali nažalost i dalje ne shvataju da se protiv konkurencije mora biti proaktivan, i da uspeh u biznisu prvenstveno zavisi od nas samih, a ne od vlade, politike i države.

Šta je ono što američki biznis čini toliko superiornijim u odnosu na druge?

Na prvi pogled zvuči paradoksalno, američki biznis ili sistem poslovanja vam dozvoljava da napravite grešku, ali ne prašta ako iz te greške ne naučite lekciju, tako da tu grešku više ne ponovite. Tamo postajete bolji i konkurentniji tako što stalno težite boljem, a put ka unapređenjima ukazuju vam greške na kojima ste naučili kako, gde i šta unaprediti.

Kolika je razvijena svest da treba da ulažemo u poslovnu edukaciju kod nas, a kolika u svetu?

Nažalost, u Srbiji je to ogroman problem. Kod nas nije problem neznanje, već POGREŠNO ZNANJE koje je mnogo opasnije i veoma je teško promeniti ga.

Jedan ste od prvih koučeva u Srbiji dok koučing još nije bio razvijen i prepoznat u našoj zemlji kao potreban, možete li nam bolje objasniti šta je to koučing (coaching)?

Koučing je sposobnost i veština, koja se razvija, da kroz prava, pravokativna pitanja, stimulišete drugu osobu, ili zaposlenog, da sam sebe i svoju svest kvalitativno promeni i time samog sebe unapredi. Uostalom, lični razvoj nije rezultat recepture „ŠTA da radim“ koja se uči na fakultetima, već toga „KAKO da mislim“ što se uči na poslu i u životu.

Zamolio bih ako možete da date jedan besplatan savet za naše čitaoce iako znamo da ne postoji besplatan ručak?

Težite znanju do kog ste sami došli (razmevanjem) a nikako gomilanjem tuđeg znanja (bubanjem).

A.P

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.