Zabava

Laureat filmskog festivala u Berlinu, PIRANE, uskoro u bioskopima!

Najnoviji italijanski film “Pirane” (La paranza dei bambini / Piranhas) osvojio je nagradu Srebrni medved za scenario na 69.  filmskom festivalu u Berlinu. Film je snimljen prema romanu čuvenog pisca Roberto Saviana (“Gomora”) a nagrada je podeljena između trojice koscenarista, među kojima su: Saviano, Mauricio Brauči i reditelj Klaudio Đovanezi. Saviano je nagradu posvetio nevladinim organizacijama u Italiji koje se bore za spasavanje migranata. Ovo ostvarenje je izazvalo ovacije na premijernoj projekcijim a film “Pirane” uskoro će imati premijeru i u biskopima u Srbiji, u distribuciji Dexin Film.

Roberto Saviano  je italijanski novinar, pisac i borac za ljudska prava. Autor je bestselera “Gomora” i tvorac istoimene  serije o Kamori, surovoj napuljskoj kriminalističkoj organizaciji. Upotrebljava  istraživačku i književnu formu kako bi ispričao ekonomsku stvarnost i određena obeležja organizovanog kriminala na jugu Italije. Od 2006. živi pod strogom policijskom zaštitom ali i dalje piše usprkos pretnjama mafije.

Radnja filma “Pirane” se dešava Napulju 2018. Šestorica 15-ogodišnaka žele da zarade novac, da nabavljaju dizajniranu odeću i nove skutere. Oni se igraju oružjem i jure skuterima da osvoje moć u napuljskom kvartu. Sa iluzijom da dovode pravdu u svoj kraj grada, oni čine dobro kroz zlo. Oni su kao braća, ne plaše se zatvora ili smrti, i znaju da je jedina mogućnost da se sve dešava brzo. Nesvesni svog mladog uzrasta žive u ratu, a kriminalni život će ih dovesti do nepovratnog izbora: da žrtvuju ljubav i prijateljstvo. Film je režirao Klaudio Đovanezi (Claudio Giovannesi).

Trejler filma “Pirane” dostupan je na ovom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=ip_oxagC0BY

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.