Kafanski kutak i kafenisanje

Kafana 4 Vetra

Kao klinac dok sam odlazio u selo na letnji raspust jedva sam čekao prvu priliku da kao najgore derište molim da me vode u kafanu i to ne bilo koju kafanu već kafanu Četiri vetra. Neka deca kukaju za igračkama ili za slatkišima dok ja nikad, ja sam samo kukao kad me ne bi slučajno vodili u neku kafanu pogotovu ako se radi o kafani Četiri vetra!

Ta kafana kao što naslućujete, je glavno obeležje moga voljenog Šiljakovca. Kafana po kojoj ljudi prepoznaju moje selo, gde gurmani svraćaju da bocnu koji ražnjić, da osete slast škembića ili pak neko kuvano jelo koje je tek skinuto sa smederevca. Inače kafana vuče korene još pre Drugog svetskog rata, a otvorio ju je po selu tada poznati čiča Andrija, koji je još tada imao osećaj da će pored njegove kafane da prolazi Ibarski put i da će kafana da bude glavna atrakcija i glavno sastajališe za sve putujuće ljude na ovim našim skromnim drumovima.

Verovatno se neko od vas pita odakle baš ime Četiri vetra? Veruje se da na baš tom mestu se sastaju vetrovi sa sve četiri strane sveta , tačnije da je na tom mestu ruža vetrova…tako da naši stari su znali znanje pa su ovom sad legendarnom mestu nadenuli i pravi naziv. Tako da na koju god stranu Ibarske magitrale idete , znate da vas na put ispraća vaša kafana u vrtlogu vetrova !!

Marko Burazor

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.